Akciók

Hőszigetelés

Hőszigetelésről néhány szóban

A mellékelt ábrán láthatóan hő veszteség keletkezhet:

  • a padozaton,
  • a tető felé (ide értendők a kémények is),
  • a nyílászárokon,
  • és a falakon

 

Mikor hőszigetelésről beszélünk akkor az esetek 90%-ban ezt a falakra értjük, mert értelemszerűen oda érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani ahol legnagyobb a hő veszteség, s ennek csökkentésével javul a legnagyobb mértékben az épület energiafelhasználása. Utólagosan elvégzett, szakszerű hőszigeteléssel elérhetünk 20-40% közti energia megtakarítást. Optimális rendszerben természetesen nem hanyagolhatjuk el a többi részletet sem, gondolok itt a nyílászárókra.

A mai energia árakat figyelembe véve, a hőszigetelő rendszerek már nem csak mint utólagos szigetelések, hanem új építésű házakon is aktuálisak. Bármilyen anyagból építem a házam az építőelemek rossz illesztésénél (nem szeretném a kőműves szakmát bántani, de sajnos az esetek 90%-ában nem szakszerű munkákkal találkozunk) hő hidak keletkeznek. Ne felejtsük el a lábazatot a kisméretű téglákat a koszorúkat sem amiknek a hőszigetelése közelít a nullához, s ezek (függetlenek az építőanyagtól) minden ház szerves részei.

A hőszigetelést nem csak a téli energia megtakarításoknál szeretném hangsúlyozni, hanem a nyári túlmelegedést is szeretnénk elkerülni (épületenergetikailag a hűtés kb. 3-4-szer annyi energiát igényel mint a fűtés).
Itt említeném meg, hogy nyáron egy jól hőszigetelt házon viszonylag kevés (nem a légkondira hanem az árnyékolásra gondoltam) vagy mondhatnám beavatkozás nélkül is létrehozhatunk egy lakható környezetet. Nem az a jövő, hogy sorra jelennek meg falakon és tetőkön a szerintem nem túl esztétikusan elhelyezett légkondicionáló berendezések.
Az elmúlt év tapasztalataiból kiindulva, (keletről érkező gázellátás) az energia ára napról-napra változhat, és ez sajnos növekvő tendenciát mutat.

Mikor egy épület hőszigeteléséről beszélünk, a Magyarországon használt átlagos hőszigetelő (Nikecell) lap vastagsága sajnos nem éri el az 5 cm-t sem. Örömmel tapasztaljuk, hogy a tavalyi évtől a hőszigetelésről érdeklődők, már 7-8 cm-es lemezekbe gondolkoznak (Gratulálunk).
A rendszer "legolcsóbb" összetevője a hőszigetelő lap, vastagságának növelésével  érhető el a nagyobb energia megtakarítás. Érdemes elgondolkozni már az elején milyen minimális vastagú Nikecellt ajánl a szakirodalom, és mennyivel vastagabbat enged meg a pénztárcánk."

S ne feledjük, ha már pénzt költünk, szeretnénk elérni, hogy az a hőszigetelés, ami télen benntartja a meleget, nyáron kint tartsa a meleget.